50 år efter att skivan släpptes är den aktuell av en oväntad anledning. Miljontals människor världen över arbetar hemifrån och användandet av videogruppsamtal som Teams och Zoom har ökat explosionsartat. För er som suttit i ett sånt samtal nu under pandemitider så ser helt plötsligt The Beatles gamla album väldigt bekant ut.

Låten Let it be är en av dom låtar där jag inte bestämt mig för vilket som är orginalet. The Beatles spelade in låten i slutet på 1969, men släppte den inte på någon form av skiva förrän i mars 1970. Aretha Franklin släppte däremot sin version redan i januari 1970. Jag har hittat uppåt 40 olika artister som släppte låten på skiva under samma år som The Beatles, men Aretha Franklin var först och bäst kanske José Feliciano var. Under hela 70-talet släppte artist efter artist sin version av låten. 1980-talet var insamlingslåtarnas högtid och 1987, efter att ett fartyg kantrat i Engelska kanalen så samlades artisteliten åter igen, denna gång under namnet Ferry Aid och spelade in sin version av Let it be. I artistlistan går det att nämna Paul McCartney, Gary Moore, Bonnie Tyler och många fler.

2019 släppte svenska Jazzgittaristen ett hyllningsalbum till Paul McCartney och vad passar bättre än att avrunda med det.

Aretha Franklin 1970 Let it be Soul Yt20
The Beatles 1970 Let it be Pop Rock Yt20 
Ferry Aid 1987 Let it be  Pop Yt20
Erik Söderlind 2019 Plays McCartney Instrumental  Yt20